DEN VERSTE ENSOMHETEN ER NÅR DU BÆRER DEN HELT ALENE

Tale Maria Krohn Engvik, også kjent som Helsesista, snakker daglig med unge om deres tanker og følelser. Hun sier det er viktig at man forstår at det er normalt å føle på det å være ensom, men at det kan være lurt å øve seg på å være åpen med andre.

Foto: Privat

I år inviterer VG-lista alle Norges ungdommer til å være låtskrivere. Ord og setninger fra ungdom over hele landet skal samles inn og være inspirasjon til det som blir årets viktigste låt. Temaet er ensomhet.

– På videregående følte jeg meg ofte ensom. Jeg følte ofte at jeg hadde på meg en maske, hvor jeg smilte og spilte skuespill overfor alle andre. Bak den masken var det bare én venninne som visste hvordan jeg hadde egentlig hadde det, i tillegg til helsesøsteren på skolen. Jeg husker det var ganske vondt å føle på, for du føler deg litt falsk.


– Jeg føler meg også ofte ensom nå, men som voksen har jeg prøvd å bli flinkere til å prate med andre om det. Det som er så fint å vite er at ensomhet ikke er farlig, men en helt normal følelse – på samme måte som å være glad, sint, irritert eller trist. Hvis ensomhetsfølelsen derimot tar veldig stor plass i livet og er ødeleggende, er det annerledes.

helse.jpg

Foto: Thea-Sofie Koren Brekke

– Det er mange unge som forteller meg at de føler seg ensomme, på rommet sitt om kvelden, eller når de er sammen med vennene sine. De synes også det er vanskelig å se på klassekamerater, bekjente og venners stories i sosiale medier. Fordi det det ser ut som at alle andre har det veldig gøy og kult. Det er ekstra vondt for mange. Det ser i hvert fall ut som veldig mange har det veldig gøy, og så sammenligner man seg ofte med noe som er litt overdrevet og fake. For man vil alltid fremstille seg best mulig i sosiale medier. Og selv om vi vet at det er sånn blir vi ofte påvirket av det. Det kan gjøre at mange føler seg mer mislykket.

– Jeg opplever at det varierer hvordan unge håndterer følelsene sine og det å føle seg ensom. Noen er veldig åpne, mens det også er tabu å fortelle hvordan man egentlig har det. Selv om det er vanskelig, tror jeg det er viktig å øve seg på å tørre å fortelle andre om sine innerste følelser, være helt ærlig og åpen overfor noen. Det er ingen fasit på hvem man skal snakke med, så lenge man snakker med noen som det oppleves godt å snakke med.

– Da jeg selv skulle begynne å øve meg på å snakke med andre om hvordan jeg hadde det, så tenkte jeg at hvis jeg tør å si hvordan jeg egentlig har det så kanskje det blir lettere for dem å si hvordan de har det til meg. For vi har ting alle sammen. Det er ingen som svever gjennom livet på en lykkelig sky. Og det tror jeg er kjempeviktig å vite – at alle ikke har det bra hele tiden, alle har det av og til litt tyngre.

helsesista 2.jpg

Foto: Privat

Del dine tanker og bli med på å lage årets viktigste låt HER

– Noen av tipsene jeg pleier å gi er å øve seg på å si hei, smile til folk – sånn skikkelig, og å småprate med folk man kanskje ikke kjenner. Eller å sette seg ved siden av noen i timen, eller i lunsjen, som man vanligvis ikke sitter med. Tør å si ja hvis noen spør om du vil være med på ting, og kanskje tørre å spørre noen om de har lyst til å være med. Jeg pleier å tenke at jeg kan ikke bestemme hvordan alle andre skal være, men jeg kan bestemme hvem jeg er, og hvordan jeg vil være mot andre. Så jeg velger å være hyggelig og snill mot andre uansett hvor jeg møter dem. Og hvis alle tenker sånn, så tror jeg vi kommer langt på vei.

– Når jeg i blant føler meg nedfor og trenger å føle meg litt bedre, så setter jeg på Destiny’s Child sin «Survivor». Musikk handler jo om følelser, og denne sangen gjør at jeg får litt sånn kraft inne i meg.

IMG_9439-2.jpg

Foto: Thea-Sofie Koren Brekke

Trykk her for å lese mer

VG-lista Topp 20 er Skandinavias største konsert og har opp mot 100 000 publikummere på Rådhusplassen i Oslo og turneen hver sommer.

VG lista logo-01.png